top of page
Search

Rastliny ako prirodzené čističky vzduchu!

Keď NASA potrebovala vo vesmírnych staniciach najužitočnejšie rastliny na čistenie vzduchu, siahli po brečtane, bambusových rastlinách a sanseverie trojpásovej (svokrin jazyk).

A keďže najviac času mnohí z nás trávime v interiéri, v práci a doma je fajn si vytvoriť okolo seba čo najzdravšie prostredie. Stačí keď siahnete po rastlinách, ktoré sú skvelou a prirodzenou čističkou vzduchu. Pomáhajú v našom interiéri absorbovať rôzne chemikálie, ktoré by mohli mať na ľudí škodlivý vplyv.


Poďme si postupne predstaviť, ktoré to sú:

Zelenec Chocholavý

Ak si myslíte, že nemôžete pestovať rastliny, pretože sa o nich neviete postarať, tak máme pre Vás tip. Táto rastlina je viac menej nezničiteľná a hlavne vysoko odolná. Takže pre začiatočníkov úplne ideálna. To, že výborne čistí vzduch je jej ďalšia vysoká pridaná hodnota. Veď z chemických látok ako formaldehyd a xylén, ktorá sa často nachádzajú napr. v bytovom textile, lepidlách nás môže bolieť hlava, spôsobovať závrate. A toto je výborný pomocník, ktorý Vám pomôže spomínané príznaky odstrániť. Výborne vyzerá v črepníku, no my si myslíme, že ešte lepšie v závesnom kvetináči. Výber necháme na Vás.



Antúrium

Neviem či by ste práve o tejto rastline s krásnymi voskovými kvetmi a povedali, že je najlepšia na filtrovanie čpavku, xylénu a formaldehydu vo vzduchu. No rozsiahly prieskum, ktorý NASA urobila ju práve radí na prvé miesto. Táto nádherná tropická trvalka, ktorá pochádza z dažďových pralesov Strednej aj Južnej Ameriky je vlastne epifické rastlina žijúca v korunách stromov, podobne ako orchidea. Antúria krásne a dlho kvitne a nie je náročná na pestovanie, má rada teplé a vlhké podmienky najlepšie v polotieni.

Nám robí spoločnosť na našom pracovnom stole a jej kvety a kopijovité listy nám spríjemňujú každú minútu.



Brečtan Popínavý- Hedera Helix

Väčšina z nás si pri slove Brečtan predstaví staré domy s odhalenými tehlami v náručí tejto popínavej rastliny. Brečtan sa však dá skrotiť aj do menších interiérových rozmerov. Okrem svojej estetickej stránky má veľký benefit- čistí vzduch. Odfiltruje formaldehyd a xylén, nachádzajúci sa v niektorých čistiacich prostriedkoch. Prekvapivo dokonca pevné častice ako prach, pleseň a dym. Pre toto ju vrelo odporúčame alergikom, do interiérov, kancelárií, vstupných hál. Veľmi rýchlo rastie, nie je príliš náročný na svetlo, vlhkosť a celkovú starostlivosť. U nás ich nájdete v netradičnej forme, ako Kokedamu.



Tak ktorú rastlinu si vyberiete, vy na váš pracovný stôl, alebo do kancelárie?

(Pokračovanie už čoskoro...)





bottom of page