top of page
Search

Rozkvitnite! Trendy v roku 2024

Nové trendy v roku 2024 vo svete floristiky a dizajnu

V roku 2024 sa svet nachádza v období výziev a zmien, ktoré formujú naše vnímanie a reakcie na okolitý svet. V sektore floristiky a záhradníctva vychádzame z nových trendov, ktoré sa zrodili v dôsledku rôznych stresových situácií, s ktorými sa stretávame. Tieto trendy nám ponúkajú pohľad na to, ako kvety a rastliny môžu odrážať naše emócie a pomôcť nám nájsť harmóniu, pohodlie a autenticitu s využitím inovácií.


Trendy v roku 2024 - Meaningful Earth, Viva la Vida, Gentle Paradox a Playful Construction - predstavujú jedinečný prístup k vytváraniu prostredia, ktoré rezonuje s našimi emocionálnymi a estetickými potrebami. V článku sa zamyslíme nad tým, aké farebné odtiene, kvety a rastliny sú pre každý trend charakteristické, ako aj o tom, aké doplnky a materiály sa môžu hodiť k ich zobrazeniu.


Takže si nenechajte ujsť ďalších pár riadkov, dovoľte kvetom a rastlinám vyjadriť vaše emócie a vytvorte prostredie plné života.


Meaningful Earth

Trend "Meaningful Earth" sa zameriava na riešenie nerovnováhy v spoločnosti v súvislosti s životným prostredím a sociálnou spravodlivosťou. Napriek tomu, že tieto témy rezonujú v spoločnosti už dlhšiu dobu, trend bude hrať dôležitú úlohu aj naďalej. V tomto trende ide o vytvorenie prostredia, ktoré je drsné, naturálne a na oko neupravené – tak ako ho príroda stvorila.


Dominujú tu zemité, hnedé odtiene farieb. Tieto farby sú len v malej miere zastúpené v kvetoch a rastlinách, preto boli do farebnej palety pridané ďalšie farby s dôrazom na zachovanie prirodzeného vzhľadu.


Využívané materiály sú prevažne surové, prírodné a často majú recyklovaný či ekologický pôvod. Príklady zahŕňajú kameň, minerály, keramiku, kokos, jutu, bavlnu, lisovanú recyklovanú kožu, hlinu, ílovitú pôdu či nepravidelné sklo. Tieto materiály prispievajú k autenticite a prirodzenosti celkového dizajnu.


Rovnako aj rastliny, kvety a aranžmány v tomto trende reprezentujú jeho robustný a neupravený vzhľad. Navyše, v trende "Meaningful Earth" je možné využiť aj sušené kvety a rastliny, ktoré dodávajú ďalší rozmer k tomuto konceptu. Sušené kytice môžu byť umiestnené vo vhodných nádobách spolu s ďalšími prírodnými prvkami, ako sú suché vetvičky, či konáre.


Farebná paleta a inšpirácie pre trend Meaningful Earth

Viva la Vida

Trend "Viva la Vida" prináša oslavnú atmosféru a únik od smútku a negatívnych pocitov. Je plný radosti, farieb a výrazných dekorácií, ktoré nám pripomínajú teplé letné dni a exotické miesta. Tento trend nás vyzýva na cestu k oslave života a k vytvoreniu veselého a vášnivého prostredia plného farieb.


Kvetinové aranžmány a kytice sú v tomto trende rozmanité a hravé. Používajú sa rôzne tvary kvetov a bohaté textúry. Niektoré aranžmány sú veľkolepé a bohaté, zatiaľ čo iné môžu obsahovať len jeden výrazný kvet. V rámci tohto trendu sa tiež opäť zvyšuje popularita kvitnúcich izbových rastlín, ktoré dodávajú miestnosti moderný a živý vzhľad.


Medzi odporúčanými farbami nájdeme ružovú, červenú, fuksiovú, oranžovú a jasnú žltú. Tieto teplé a výrazné farby tvoria paletu, ktorá inšpiruje a oživuje priestor. Okrem týchto hlavných farieb sa používajú aj doplnkové farby, ako čierna, hnedá Marsala a svetlo zelená, ktoré pridávajú kontrast a zaujímavosť.


Medzi najčastejšie používané materiály patria mozaiky, farebné dlaždice, ratan, textílie s volánmi a záhybmi a kované železo. Tieto materiály vytvárajú atmosféru veselosti a radosti a pridávajú do priestoru exotický a dekoratívny prvok.

Farebná paleta a inšpirácie pre trend Viva la Vida

Gentle Paradox

Trend Gentle Paradox reflektuje skúsenosť mladých ľudí, hlavne Generácie Y a Z, ktorí čelia vysokým očakávaniam a stresu. Tento trend sa týka potreby starostlivosti o seba, pohodlia a pomalého života. Mnohí mladí ľudia sa cítia bezmocní v dôsledku tlaku na výkon - snažia sa chrániť či budovať svoj blahobyt, ale zároveň jasne stanoviť hranice.


V rámci tohto trendu sa kvety a rastliny stávajú dôležitými prvkami, ktoré prispievajú k jemnej estetike a snovému zážitku. Kvetinové aranžmány sú navrhnuté tak, aby zjemňovali miestnosti a prispievali k atmosfére harmónie. Umiestňujú sa do rohov miestností alebo na miesta, kde sa stýkajú steny, čo zjemňuje prechod medzi rôznymi objektami. Pri výbere kvetov sa preferujú tie s transparentnými a mäkkými listami, ktoré dodávajú do miestnosti jemnú atmosféru.


Farby Gentle Paradoxu sú jemné a pôsobia uvoľnene a harmonicky. Používa sa teplý odtieň cognac, ktorý sa kombinuje s rôznymi pastelovými farbami a neutrálnymi odtieňmi. Zelené farby sa používajú primárne pre kvety a rastliny, aby sa vytvoril dojem prírodného prostredia a pokoja.


Tvrdé materiály ako mramor, betón, keramika a plast sa kombinujú s mäkkými materiálmi ako koberce s dlhými vlasmi a textílie v rôznych variantoch. Tieto materiály sa navzájom dopĺňajú, čím sa vytvára pôsobivý vizuálny efekt a vytvára sa priestor plný pokojných a niekedy aj snových miestností. Takéto striedanie prispieva k pocitu pohody a útulnosti, čo je charakteristické pre Gentle Paradox.

Farebná paleta a inšpirácie pre trend Gentle Paradox

Playful Construction

Trend "Playful Construction" pre rok 2024 prináša nové vízie a inovácie. V súčasnosti sa zdá, že existujúce globálne systémy dosiahli svoje limity a je nevyhnutné hľadať zmenu vo všetkých oblastiach. Tento trend nás vyzýva k odvážnym experimentom a myšlienkam, ktoré sa vymykajú zabehnutým koľajam.


Kvety a aranžmány zohrávajú v tomto trende významnú úlohu, dokonca môžeme povedať, že primárnu úlohu. Hlavným charakteristickým rysom sú kruhové alebo guľovité tvary, ktoré dominujú nielen vo výzdobe samotných kytíc, ale aj v ich podložkách. Dôležitú úlohu zohrávajú aj visiace rastliny, ktoré často prinášajú nečakaný kontrast s jednoduchými tvarmi nádob alebo stien.


Farby v tomto trende sú veľmi rozmanité a ich kombinácie sú veselé. Paleta farieb zahŕňa nielen jasné odtiene, ale aj svieže pastelové farby. Kombinácia striebornej a svetlej sivej farby dodáva do palety výnimočný akcent.


Pri použití materiálov sa kladie menší dôraz na ich typ; skôr sa zdôrazňuje farba a tvar. Kovové, plastové alebo sklenené štruktúry sa často používajú na zvýraznenie tohto trendu. Povrchy sú väčšinou hladké, pričom dôležitou je hravosť a zaujímavosť ich tvarových riešení.

Farebná paleta a inšpirácie pre trend Playful Construction

zdroje:

bottom of page